Sınav zamanlarında ortaya çıkan aşırı sıkıntı ve endişeye neden olan psikolojik bir durumdur .Çoğu insan sınavlardan önce kaygı ve korku yaşar .Aslında, normal seviyede yaşanan kaygı kişiyi korur ve sağlıklı bir duygudur. Kişileri psikolojik ve fizyolojik olarak uyanık tutar ve daha iyi iş çıkarmak icin yardımcı olur. Ancak , kaygı ve korkunun aşırı düzeyde yaşanması kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyerek performansının da azalmasına ve bozulmasına neden olur .
Sınav kaygısıyla baş etmek için;
Aşağıdaki link sınav kaygınızı ve kendinizi tanıma amaçlı geliştirilmiştir. Kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz cevapları vererek kendinizi tanımanıza yardımcı olabilirsiniz .Bu ölçeğin sonuçlarını gizlilik çerçevesinde sadece siz görebilirsiniz.
Sınav kaygısı ve sınav kaygısıyla nasıl bas edilebileceğiyle ilgili aşağıdaki video ve broşürlerden faydalanabilirsiniz
1)Çocuğunuza her zaman "sen benim için değerli ve önemlisin" mesajını verin. Sevginizi çocuğun başarısı ve sınav sonuçlarına endekslemeyin.
2)Çocuğunuza güvenin, onu iyi tanıyın, kapasitesinin üzerinde beklentiye girmeyin.
3)Aile içinde çocuğun kendini ifade edebileceği, duygu ve düşüncelerini sizinle paylaşabileceği demokratik bir ortam yaratın.
4)Çocuğunuzu iyi olduğu konularda cesaretlendirin, gelişmesine ön ayak olun, eksikliklerini yüzüne vurmadan tamamlamasına yardımcı olun, başarılarını mutlaka takdir edin, yapabileceğine, başarabileceğine dair güven duygusu verin.
5)Çocuğunuza suçlayıcı, eleştirel, tehditkar davranmayın.
6)Çocuğunuzu kendiniz, kardeşleri ya da arkadaşlarıyla kıyaslamayın.
7)Huzurlu ve rahat bir çalışma ortamı hazırlayın.
8)Kendi kaygılarınızı çocuğa yansıtmayın.
9)"Akıllı olsaydın yapardın" gibi zekasına yönelik önermelerde bulunmayın.
10)Tatil planı, eğlence aktiviteleri gibi eylemleri sınav sonuçlarına bağlamayın.
11)Sınav öncesi uyku, dinlenme, beslenme şartlarını optimum düzeyde sağlayın.
Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.
Siirt İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi / Rehberlik Servisi