"Reyyan Kapısının" Beklediği Gençlik

2021-2022 Eğitim öğretim yılı Siirt İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Kalite Takip Sistemi "Öğrenci Meslekî Gelişim Alanı" Şubat-Mart Ayı Faaliyeti:

"Dini gün ve gecelerde okul içi ve dışı günün anlam ve önemini belirten programlar yapılması" kapsamında şu faaliyetler yapılmıştır.

1.Okulumuz meslek dersleri öğretmeni Rabia Seyyide BENEK mübarek gün ve geceler ile ilgili pano çalışması hazırladı.

Ramazan ayı ile ilgili süslemeler ve kandilleri içeren bir kompozisyonu okul girişine kurulması için temin etti.

2. Okulumuz yurdu ile protokolü bulunan İlim yayma cemiyeti  hocalarımızın katkısıyla okulumuz yurt öğrencilerine yönelik Beraat kandilinde  öğrencilerimizin de gösterilerinin yeraldığı bir program düzenlendi.

3. Okulumuz ses sistemi ile ramazan ayı ile ilgili ilahiler dinlettirildi.

4. 28.03.2022 Pazartesi saat: 13:30'da 400'ün üzerinde öğrencimize Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Mehmet Munir BENEK, Ramazan Ayı'nın önemini anlatan konferans verdi. Ramazan ayını diğer aylardan önemli kılan özelliklerinin neler olduğu, Kadir Gecesi'nin önemi, Ramazan Ayı dışında önemli gün ve gecelerde tutulan oruçların önemi gibi bir çok konuya değindi.

Orucun insan sağlığı açısından yararlarını örneklendirdi.

İnsanlığın yaşadığı maddi refah ve yoksunluk içinde bahşettiği ferdî, ahlâkî ve ictimâî kazanımları açıkladı. Bütün peygamberlerde namazla birlikte orucun emredilmiş bir ibadet olarak Kuran ve sünnette nasıl ifade edildiğini, hikmetleri ile açıkladı.

Hocamız konferans konu alt başlığında yeralan reyyan ve orucun kurandaki ifadesiyle 'savm'ın  izahında şu bilgilere yer verdi:

Peygamberimiz sav şöyle buyuruyor:

"Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez."

Oruçluların, diğer bir ifadeyle oruç tutmaya özel önem verenlerin, çok oruç tutanların  reyyân isimli kapıdan çağırılması , onlara özel bir ikrâmdır. Zira reyyân, "atşân"ın tam karşıtı bir anlam ifade etmektedir. Atşân, "susuzluktan yanmış"; reyyân, "suya kanmış" demektir. Yalnızca dünyada oruç tutarken  susuzluk çekenlerin bu kapıdan girecek olmaları ve o kapıdan onlardan başka hiç kimsenin giremeyecek olması  gıpta edilmeye lâyık bir üstünlüktür. Hatta o kapıdan girenlerin asla susuzluk yüzü görmeyeceği, "Kim bu kapıdan girerse, sonsuza dek susuzluk hissi duymaz" diye açıkça müjdelenmiştir. Hiç şüphesiz bu ayrıcalık oruç ibadetinin, diğer ibadetler arasındaki yerini ve kıymetini göstermektedir.

Okulumuzun uzun süre Müdürlüğünü yapmış olan hocamız gelecek olan Ramazan ayının hayırlara vesile olması temennisiyle sözlerini cennetteki reyyan kapısının insanlara olan çağrısını ifade ederek gençleri bu çağrıya icabet edenler olması temenni ve duasıyla tamamladı.

Hocamıza öğrencilerimize yapmış olduğu sunumundan dolayı teşekkür ederiz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki:

"Cennet, her yıl ramazan ayının gelişiyle süslenip, ziynetlenir."

5. Ramazan ayı içerisinde Kur'an sınıflarımızda mukabele programı düzenlenecektir.

01-04-202201-04-202201-04-202201-04-202201-04-202229-03-202229-03-202229-03-202229-03-202229-03-202229-03-202229-03-202229-03-2022

31-03-202231-03-2022

Yayın: 29.03.2022 - Güncelleme: 27.04.2022 09:43 - Görüntülenme: 301